Föreningsnyhet
28 oktober, 2022

Det har ITS-priset betytt för förra årets vinnare

Flera framstående personer i branschen har mottagit det nationella ITS-priset sen införandet 2009. Förra året tilldelades priset Jan Hellåker, ordförande i Drive Sweden, för sina många insatser inom ITS-området samt sitt arbete inom Drive Sweden.

Så här säger Jan Hellåker själv om utmärkelsen.

– Jag blev oerhört förvånad, eftersom jag egentligen var som mest aktiv inom ITS-världen under 90-talet. Men för mig blev priset ett erkännande av det som Drive Sweden åstadkommit och fortsätter att åstadkomma. Och om jag, under förra året fick personifiera den kraftfulla satsningen, med ett brett samarbete som drivkraft, så var det förstås trevligt.

Vad ser du helst att årets vinnare har gjort för branschen?

– Mycket inom branschen handlar om förtroendefullt samarbete mellan olika kategorier, så i linje med ovanstående får det gärna vara någon som samlar ihop många aktörer och inte bara driver sin egen agenda. Personligen är jag dessutom förtjust i entreprenörer och startups så kanske det finns någon i det segmentet?

Vem eller vilka skulle du helst se som nominerade?

– Även om det inte är min uppgift att nominera så kanske jag skulle föreslå någon från Nordic Way för samverkansdelen eller någon från landets många växande företag inom branschen.

Juryns fulla motivering:

”Årets vinnare har lång erfarenhet av branschen och har länge varit väldigt aktiv inom ITS-området. Vinnaren har lyckats skapa en etablerad samarbetsplattform för innovation – något omvärlden såg och var i stort behov av. Plattformen lockar i dag ett stort antal partner från alla delar av transportsystemet, varav en tredjedel är utländska aktörer och en fjärdedel start-up. Hen ledde Drive Sweden under de inledande åren av programmet och är numera dessutom ordförande.

För detta, sina framstående insatser i att visa hur dynamisk utvecklingen runt framtidens transporter är och vilka vinster vi har av gemensam samverkan tilldelats årets ITS-pris Jan Hellåker, Drive Sweden!”